Journal of Research in Turkic Literatures

Roles of Males and Females in Baghdad Proverbs

Bağdat Atasözlerinde Kadın ve Erkek Rolleri

Journal of Research in Turkic Literatures, Volume 1, Issue 1, December 2020, pp. 43-52
OPEN ACCESS VIEWS: 305 DOWNLOADS: 198 Publication date: 15 Dec 2020
ABSTRACT (English)
Based on the proverbs, can find examples about the social life and values ​​of a nation. In Baghdad region, appears to be that the people have a culture of memorization, and even their daily speeches are literary predominant.  It is possible to witness that they make great use of proverbs in order to support and give color to their words and convey their messages stronger. It will be a great mistake to say that a nation has a life and culture far from the meanings of proverbs which uses them intensely. In this study, to understand better people's perspectives on men and women, proverbs are examined closely with a culture from the past. In this work, mainly studied the proverbs were used by the people in Baghdad. In Baghdad proverbs, there are 47 examples containing the concepts of "mother", "father", "boy", "daughter", "stepmother", "fellow wife - concubine", "marriage", "husband-wife", "woman" and "man" which were determined and they were studied. According to these proverbs, it is seen that the male child is considered more acceptable in the society, for whom the stepmother is not liked, the fellow wife-concubine is not wanted even if she is the best woman in the world, women working outside the home seem unnecessary, the father is the dominant leader of the family and respected a lot, mother has a very compassionate heart, and manners and cleanliness highly respected and cared. In addition to the advice and recommendations are given on carefulness in choosing a mate.
ABSTRACT (Turkish)
Atasözlerinden yola çıkılarak bir halkın sosyal hayatından ve değerlerinden kesitler bulanabilir. Bağdat yöresinde, ezberleme kültürüne sahip olan insanların, günlük konuşmalarının bile edebi ağırlıklı olduğu görülmektedir. Sözlerini süsleme ve mesajlarını daha güçlü iletme adına atasözlerinden çok faydalandıklarına şahit olmak mümkündür. Böyle yoğun şekilde atasözlerini kullanan bir millettin, atasözlerinin manalarından uzak bir yaşam ve kültür içinde olduklarını söylemek büyük bir yanılgıya sebep verir. Bu çalışmada, geçmişten gelen bir kültürle insanların kadın ve erkeğe bakış açılarını daha iyi anlamak için atasözleri yakından incelenmiştir. Çalışmada Bağdat’ta halkın kullandığı atasözleri temel alınmıştır. Bağdat atasözlerinde, “anne”, “baba”, “erkek çocuk”, “kız çocuk”, “üvey anne”, “kuma” “evlilik”, ”karı-koca”, “kadın” ve “erkek” kavramlarını içeren 47 tane atasözü tespit edilip bunlar üzerlerinde çalışma yapılmıştır. Bu atasözlerine göre, toplumda erkek çocuğun daha makbul görüldüğü üvey annenin sevilmediği, kuma dünyanın en iyi kadını da olsa yine istenilmediği, kadınların ev dışında çalışılmalarının gereksizliği, babanın baş tacı edildiği, annenin merhamet dolu bir yürek sahibi olduğu, terbiye ve temizliğe çok önem verildiği görülmektedir.
KEYWORDS (English)
Proverbs, Baghdad Proverbs, Man, Woman
KEYWORDS (Turkish)
Atasözü, Bağdat atasözleri, Kadın, Erkek
CITATION (APA)
DAYAN, S. (2020). Roles of Males and Females in Baghdad Proverbs. Journal of Research in Turkic Literatures, 1(1), 43-52. https://doi.org/10.47580/tead.113
REFERENCES
  1. Betül, C. (2016). Arap Atasözlerinde Toplumsal Cinsiyet- International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS), August, 2 (SI 1), 94
  2. Çobanoğlu, Ö. (2003). “Karşılaştırmalı Atasözleri Bağlamında Türk Dünyası Atasözlerinde Sosyo Kültürel Süreklilik Ve Değişme Üzerine Tespitler” Türkbilig Dergisi 5, 3-12.
  3. El-Bağdadi, C. (1962). El-Emsālu’l-Baġdādiyye, Beyrut, Lübnan: Dar el-Beyza, cilt 1-2
  4. Karataş, T. (2007). Ansiklopedik Edebiyat Terimleri Sözlüğü. Ankara: Akçağ Yayınları.
  5. Koyun, T. (2016). Emevi Dönemi Sonuna Kadar Araplarda Hitabet Sanatı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doğu Dilleri ve Edebiyatları (Arap Dili ve Edebiyatı) Anabilim Dalı, Ankara, 108.
  6. Özkan, B. - Gündoğdu, A. E. (2011). Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Türkçe’de Atasözleri ve Deyimler. Turkish Studies - International Periodical for The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic 6(3), 1133-1147
  7. Tan, Z. (2017). Kur’ân Öncesi Toplumda Kız Çocukları İle İlgili Yanlış Tutumlar ve Hz. Fatıma Prototipi Üzerinden İlişkilerin Yeniden İnşası. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10 , 85-104.
  8. Zelzele, S. (2006). Mucamma’ el-Emsal el-‘Ammiyye el-Bağdadiyye ve Kıssasuha, Bayrūt: Dār el-İrşad li’l-Ṭibā‘ah ve el-Neşr ve el-Tevzi’.
LICENSE
Creative Commons License